İmplantlar, diş kökü şeklinde titanyumdan hazırlanmış, çene kemiğine küçük bir operasyon ile yerleştirilen suni diş kökleridir.
Titanyum doku dostu bir malzemedir.
Kemik ile özel bir bağ oluşturarak yerleştirildiği yere, hücresel olarak tutunur.
Bu tutunma tamamlandığında (2-6 ay) üst yapı dediğimiz protezi hazırlama işlemine geçilir.
Günümüzde implantlar tartışmasız olarak doğal dişe en iyi alternatiftir.
Hangi durumlarda implant yapılır?
Tek diş eksikliğinde;
Birkaç diş eksikliğinde;
Total dişsizliklerde;
Total protezler artık dişsiz ağızların tek şansı olmaktan çıktı. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler, artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.
Kimlere uygulanabilir?
İmplant yerleştirilecek bölgede çene kemiğinin implantı kabul edecek yükseklik ve genişliğe sahip olması gerekmektedir. Mevcut kemiğin kalitesi implantın başarısını etkileyen faktörlerden biridir. Gençlerde kemik gelişiminin tamamlanması gerekmektedir. Erişkinler için üst yaş sınırı yoktur. Genel sağlık durumu iyi olan herkese implant uygulanabilir. Hijyen, implant uygulamalarında ayrıca önem taşımaktadır. O yüzden implant uygulanacak kişinin ağız bakımına dikkat etmesi implantın başarısında büyük rol oynamaktadır.
Ağrılı bir işlem midir?
Operasyon lokal anesteziyle yapılır. Ameliyat sonrası, diş çekiminden sonraki ağrıya benzer bir ağrı olabilir. Bunun için doktorunuz tarafından bu ağrıyı kesecek ilaçlar verilecektir.
İmplant operasyonu ve protezin tamamlanması ne kadar sürer?
Operasyon süresi implant sayısına ve hastanın durumuna bağlı olarak yarım saat ile birkaç saat arasında değişebilir. Operasyondan sonra, implant ile çene kemiğinin birleşmesi için (osteointegrasyon) yaklaşık olarak 2-6 ay kadar beklenir. Eğer gerek görülürse bu dönem süresince size geçici bir protez kullandırılabilir. Daha sonra vakanın özelliğine göre birkaç seans süren bir uygulama ile implant üstü protezleriniz takılır. Bazı uygun koşulların sağlanabildiği durumlarda hiç beklemeden de protez yapılabilmektedir.
İmplantın avantajları nelerdir?
- Daha estetik ve daha doğal bir görünüm sağlarlar;
- Dişler stabil kalır. İmplant üstüne yapılan total (damak), parsiyel veya sabit protezler hiç oynamaz. Tutuculuk maksimumdur;
- Çekilmiş dişlerin olduğu kemik bölgelerinde zamanla madde kaybı olur ve kemikler gittikçe incelir;
- Buna bağlı yüz profilinde bir takım değişiklikler olur. İmplant’ların yerleştirilmesi ile bu kemik kaybı engellenir;
- Çiğneme fonksiyonu düzeldiği için daha dengeli ve iyi beslenme sağlanır. Böylece iyi çiğneyememeye bağlı olarak oluşmuş mide problemleri giderilir,
- Doğal görünüm ve estetiğin sağlanması ile kişinin kendine güveni artar.
İmplantın dezavantajları nelerdir?
- Diğer tedavi alternatiflerine göre daha yüksek maliyette olması;
- Diğer tedavi alternatiflerine göre daha uzun zamanda tedavinin bitmesi.
İmplant tedavisinin başarı oranı nedir?
Yapılan bilimsel çalışmalarda implant başarısının %90-100 arasında değiştiği gösterilmiştir. Fakat elbette ki her tıbbi işlemde olduğu gibi %100 garanti vermek mümkün değildir.
İmplant tedavisinin başarısı aşağıdaki unsurlara bağlıdır:
- İmplant öncesi ve sonrasında ağız sağlığı ve temizliğine özen gösterilmesine;
- İyileşme döneminde kullanılan alkol ve sigara miktarına;
- Genel sağlık durumunun iyi olmasına (kontrol edilemeyen şeker hastalığı iyileşmeyi olumsuz yönde etkiler);
- İmplant’ların steril bir ortamda yerleştirilmesine;
- Endikasyonun hekim tarafından doğru konulmuş olmasına doğrudan bağlıdır.
İmplantlarıma nasıl bakacağım?
Evde yapacağınız rutin bakım ve hekiminiz tarafından 3-4 ayda bir uygulanacak olan profesyonel temizlik yeterli olacaktır. Hekiminiz implantlarınız ve üst yapısı bittikten sonra nasıl bir bakım yapmanız gerektiğini gösterecektir. Günde 2 defa ayıracağınız 3-4 dakika ile bu bakımı kolaylıkla sağlayabileceğinize emin olabilirsiniz.